InfoSbor.com Domača stran → Raziskovalci izdelujejo "telovnike z visoko vidljivostjo" za spremljanje obnašanja čebel

Raziskovalci izdelujejo "telovnike z visoko vidljivostjo" za spremljanje obnašanja čebel

(Pozor! To besedilo je prevedel neizkušen prevajalec.
Možne so napake.
Vir informacij je tukaj: britishecologicalsociety.org)

Skupina raziskovalcev z Univerze v Sheffieldu in The Bumblebee Conservation Trust je poskusila nove poceni načine za spremljanje čebeljih vrst v Združenem kraljestvu, tako da so jih oblekli v odsevne jopiče z visoko vidljivostjo. Ta nova študija bo predstavljena na virtualnem ekološkem festivalu Britanskega ekološkega društva.


Označen rumenorepi čmrlj, ki nosi dobro vidljiv telovnik.
Foto: Michael Smith

Raziskovalci so pritrdili odsevne oznake na sedem vrst divjih čebel in komercialno razvite podvrste britanskih čmrljev. Obnašanje različnih čebel pri iskanju hrane in tridimenzionalne poti letenja čebel smo nato spremljali s pomočjo spletnega vmesnika posebej zasnovanega sistema za sledenje v realnem času.

Sledenje čebelam v divjini je pomemben del razumevanja njihove ekologije, saj omogoča znanstvenikom, da določijo njihovo vedenje pri iskanju hrane in plovbi ter njihove želje pri gnezdenju.

Sledenje populaciji čebel je trenutno zelo težko in drago. Pogosto uporabljene tehnike, kot so harmonični radarji, ciljajo na večje vrste, kot so čmrlji, ki so dovolj veliki, da prenesejo težo radarske oznake. Tako obstaja več neznank glede obnašanja manjših čebeljih vrst v Združenem kraljestvu.

Michael Smith, vodilni avtor in računalničar na Univerzi v Sheffieldu, je dejal: "Najti čebelo je težko, iskanje gnezd divjih čebel pa je izjemno težko in dolgotrajno, zlasti za redkejše ali manj znane vrste. orodje jih bo veliko lažje najti, zahvaljujoč praktičnemu pristopu do teh študij."

Sistem je bil uspešen pri spremljanju sedmih divjih vrst (več kot 100 posameznikov) na dveh terenskih lokacijah v Združenem kraljestvu, vključno z območjem divjih cvetov na Univerzi v Sheffieldu. To je veljalo za majhne vrste, kot so medonosne čebele in čebele samotarke. Sistem za sledenje je lahko zaznal čebele na razdalji do 40 metrov, oznake pa je bilo mogoče zaznati še teden dni po namestitvi. Dejanska odsevna oznaka je narejena iz iste tkanine kot kolesarski telovniki z visoko vidljivostjo.


Čebele je sistem zaznal v 44 minutah.
Foto: Michael Smith

Odsevni materiali, kot so jopiči z visoko vidljivostjo, so uporabni, saj se svetloba, ko jih zadene, odbije nazaj proti viru. Tako so raziskovalci uporabili bliskavico za fotografiranje čebele, čebela v odsevnem jopiču pa je videti kot drobna svetla pika.


Telovnik ima majhno izboklino, ki omogoča zaznavanje čebel tako s strani kot s sprednje strani.
Foto: Michael Smith

Michael Smith je o pilotnem testu povedal: »Enega od naših čmrljev smo nepričakovano našli na višini nekaj metrov v borovcu v bližini, približno 33 metrov od sistema za sledenje. To ni kraj, kjer bi običajno gledali, da bi odstranili nekaj človeške pristranskosti in motivirali sistem, da ponovno opazuje."

Razen njihove dolgoživosti raziskovalci niso odkrili bistvene razlike v trajanju iskanja hrane ali številu obiskanih cvetov med označenimi in neoznačenimi posamezniki. Ti rezultati kažejo, da se takšne tehnike lahko uporabljajo za varno spremljanje čebel skozi vse življenje.

Čebele so ujeli z mrežo in jih prenesli v lonec za označevanje matic, ki ga običajno uporabljajo čebelarji, in nato imobilizirali s hladnim zrakom, kar je omogočilo varno in neinvazivno označevanje.

Sistem za sledenje je zgrajen iz gotovih poceni komponent in je sestavljen iz kamere z globalnim zaklopom, bliskavice in računalnika Raspberry Pi. Elektronski zaklop omogoča zelo velike hitrosti zaklopa, kar omogoča, da je prizor osvetljen s svetlobo iz bliskavice in ne s soncem.


Sledilni sistem.
Zgradil in fotografiral Michael Smith

Model strojnega učenja je bil usposobljen za samodejno zaznavanje oznake v okvirju slike in učenje razlike med pravimi oznakami in različnimi lažno pozitivnimi. Celoten sistem lahko nato v realnem času zazna videz čebele v vidnem polju kamere ali pa zavrže lažno pozitivne rezultate, kot je kos cvetnega prahu. Z uporabo sistema, ki je sposoben zaznavanja čebel v realnem času, lahko raziskovalci ročno poiščejo čebelo in potrdijo, ali je sistem za sledenje pravilno zaznal pravo čebelo in ugotovi, kateri posameznik je bil najden.

Richard Comont, znanstveni direktor The Bumblebee Conservation Trust, je dejal: »Možnost sledenja čebelam od območij, ki jih je enostavno najti, do težko dostopnih gnezd, nam daje priložnost, da najdemo več gnezd. To pomeni, da je veliko lažje določiti zahteve za gnezdilišče, ki jih je mogoče upoštevati pri ohranjanju.

Obstaja tudi nekaj nedokončanih izboljšav, ki bodo izboljšale to metodo. Obseg fotoobjektivov je omejen z vidno linijo in 40 m pri uporabi širokokotnega objektiva in privzete bliskavice. V trenutnem prototipu so označene čebele videti kot enake bele pike.

To delo je pomemben dosežek, je dejal Richard Komontz: "Trenutno vemo zelo malo o domačem življenju čebel zunaj laboratorijskih kolonij v ujetništvu - velika opustitev za to upadajočo skupino."

Nadaljnje raziskave skupine bodo vključevale uporabo sistema za sledenje za iskanje novih gnezd in usposabljanje modela za prepoznavanje med barvnimi filtri na odsevnih oznakah, kar bo omogočilo identifikacijo posameznih označenih čebel na daljavo. Nizki stroški sistemov za sledenje, kot je ta, bi lahko razširili avtomatsko spremljanje opraševalcev, da bi zapolnili vrzeli v podatkih.


Preberite več tukaj:

Vir informacij: britishecologicalsociety.org (18. december 2020)
Avtor vira: BES Press Service
Smer prevajanja: angleščina > slovenščina
Kakovost prevoda: slaba (učim se prevajati besedila)
Datum objave prevoda: november 2021



© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com