InfoSbor.com Domača stran → Pomagajte novozelandskim morskim levom gladiti njihovo pot domov

Pomagajte novozelandskim morskim levom gladiti njihovo pot domov

(Pozor! To besedilo je prevedel neizkušen prevajalec.
Možne so napake.
Vir informacij je tukaj: britishecologicalsociety.org)

Državna univerza Michigan.

Diplomska študentka Veronica France ustvarja nov način za ponovno definiranje habitata novozelandskih morskih levov. Delo, objavljeno v reviji Methods of Ecology and Evolution, vam bo pomagalo, da se izognete presenečenju ob pogledu na morske leve med sprehodom po gozdu.


Novozelandski morski levi počivajo v gozdu
fotografija: Jim Fyfe

Doktorska študentka Michiganske državne univerze (MSU) Veronica France in njeni sodelavci so pripravili nov način redefiniranja habitata ogroženih novozelandskih morskih levov ob naraščajoči populaciji. Delo bo pomagalo odpraviti presenečenja ob srečanju z morskimi levi na sprehodu po gozdu ali na zadnji verandi. To se tam že dogaja.

Delo je bilo objavljeno v reviji "Metode ekologije in evolucije" za ta mesec.

Frans in njegovi kolegi iz Nove Zelandije, Nemčije in Belgije so si prizadevali povečati količino informacij o vzorcih porazdelitve vrst, da bi vključevali veliko več informacij, ki bolj realistično odražajo, kam gredo morski levi. Upravljavci varstva se že dolgo pritožujejo, da ti modeli ne odražajo realnosti, zato bi lahko ustvarjanje boljšega orodja razkrilo ovire za bolj primeren habitat.

"Ena stvar je, da čuvaji opazujejo morske leve na peščenih plažah, povsem druga pa je, da se prebijajo skozi gozdove v iskanju mladičev morskih levov, ki se skrivajo pod drevesi," je dejal Frans, član Centra za sistemsko integracijo in trajnost v Moskvi. Državna univerza. "Čeprav morda ne vemo natančno, kam bodo šle samice morskih levov na celini, lahko uporabimo modele, da to predvidevamo."

Ljudje so pred več kot 200 leti prepeljali novozelandske morske leve s celine na bližnje otoke. Ocenjuje se, da jih je ostalo 12.000, novozelandski morski levi pa so med najredkejšimi na svetu. Prizadevanja za zaščito bitij so ustvarila dovolj velike populacije, da se lahko vrnejo na celino. Matere morski levi ščitijo svoje mladiče in so bili najdeni do 2 km (nekaj več kot miljo) v gozdu.


Znak za prehod morskega leva.
fotografija: Amélie Augé

Čeprav je pod borovcem lepo videti mladiča morskega leva, obstaja veliko nevarnosti tako za živali kot za ljudi. Njihov potencialni habitat vključuje ovire, kot so ceste, ograje za živino in borov gozd. Morske leve so tu zbili avtomobili, ki so jih tudi namerno pobili. Še več, matere morskih levov, ki tehtajo do 160 kg (približno 350 lb), močno ščitijo svoje mladiče.

Frans in njeni sodelavci so razvili okvir za integrirano bazo podatkov o modelih distribucije vrst. Uporablja več modelov za določanje habitatnih potreb samic morskih levov in notranjega gibanja – pesek, trava in gozd v različnih letnih časih, celinske vode in druge značilnosti kopnega, pa tudi podatke, ki kažejo vpliv človeka – ceste, kmetije, domovi. . Ti modeli so temeljili na podatkih o sledenju kolonij morskih levov na bližnjih otokih in v tesnem sodelovanju z novozelandskim ministrstvom za varstvo narave.

Nova Zelandija je bila najuspešnejša.

"Trenutno obstaja samo ena uradna vzrejna kolonija na celini in le nekaj drugih krajev, kjer so se rodila teleta, vendar je populacije še vedno majhne," je dejal Frans. »Skoraj 400 lokacij se zdi neverjeten potencial za svetlejšo prihodnost teh morskih levov. Vsi znaki kažejo na veliko več mladičev morskih levov v prihodnosti, če se potrudimo, da jih pozdravimo.

Zemljevidi, ki jih je ustvarila ekipa, so na voljo javnosti, tako da jih je mogoče uporabiti za prepoznavanje potencialnih nevarnosti in raziskovanje novih habitatov.

Poleg Francije so prispevali Amelie Aage, Jim Fife, Yukian Zhang, Nathan McNally, Hendrik Edelhoff, Nico Balkenhaal in Jan Engler. Sestavili so SDM Integrirano bazo podatkov: Izboljšanje ustreznosti in uporabnosti modelov distribucije vrst v upravljanju z okoljem.

To delo podpirajo Ministrstvo za varstvo narave Nove Zelandije in druge organizacije.


Datum novice: 15.11.2021
Vir informacij: britishecologicalsociety.org
Avtor vira: BES Press Service
Datum objave prevoda: november 2021
Smer prevajanja: angleščina > slovenščina
Kakovost prevoda: slaba (učim se prevajati besedila)© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com