InfoSbor.com Почетна страница → Истраживачи праве "прслуке високе видљивости" за праћење понашања пчела

Истраживачи праве "прслуке високе видљивости" за праћење понашања пчела

(Пажња! Овај текст је превео неискусни преводилац.
Грешке су могуће.
Извор информација је овде: britishecologicalsociety.org)

Тим истраживача са Универзитета у Шефилду и Тхе Бумблебее Цонсерватион Труст испробао је нове јефтине начине праћења пчелињих врста у Великој Британији тако што су их обукли у рефлектујуће прслуке високе видљивости. Ова нова студија ће бити представљена на виртуелном фестивалу екологије Британског еколошког друштва.


Означени жуторепи бумбар који носи прслук високе видљивости.
Фото: Мајкл Смит

Истраживачи су причврстили рефлектирајуће ознаке на седам врста дивљих пчела и комерцијално развијене британске подврсте бумбара. Понашање различитих пчела у потрази за храном и тродимензионалне путање лета пчела су затим праћени коришћењем веб интерфејса специјално дизајнираног система за праћење у реалном времену.

Праћење пчела у дивљини је важан део разумевања њихове екологије, омогућавајући научницима да одреде њихово понашање у потрази за храном и навигацијом, као и њихове преференције за гнежђење.

Праћење пчелињих популација је тренутно веома тешко и скупо. Уобичајено коришћене технике као што су хармонични радари циљају на веће врсте као што су бумбари који су довољно велики да издрже тежину радарске ознаке. Дакле, постоји неколико непознаница у вези са понашањем мањих врста пчела у Великој Британији.

Мајкл Смит, главни аутор и компјутерски научник са Универзитета у Шефилду, рекао је: „Проналажење пчеле је тешко, а проналажење гнезда дивљих пчела је изузетно тешко и дуготрајно, посебно за ређе или мање познате врсте. алат ће олакшати њихово проналажење, захваљујући практичном приступу овим студијама."

Систем је био успешан у праћењу седам дивљих врста (преко 100 јединки) на две теренске локације у Великој Британији, укључујући локацију дивљег цвећа на Универзитету у Шефилду. То је био случај са малим врстама као што су медоносне пчеле и усамљене пчеле секачице. Систем за праћење могао је да открије пчеле на удаљености до 40 метара, а ознаке су се могле детектовати недељу дана након постављања. Стварна рефлектујућа ознака је направљена од исте тканине као и бициклистички прслуци високе видљивости.


Пчеле је систем детектовао у року од 44 минута.
Фото: Мајкл Смит

Рефлектујући материјали као што су јакне високе видљивости су корисни јер када светлост удари у њих, рефлектује се назад ка извору. Дакле, истраживачи су користили блиц камеру да фотографишу пчелу, а пчела у рефлектујућем прслуку изгледа као сићушна светла тачка.


Прслук има малу избочину која вам омогућава да откријете пчеле и са стране и са предње стране.
Фото: Мајкл Смит

Мајкл Смит је о пилот тесту рекао: „Неочекивано смо пронашли једног од наших бумбара на висини од неколико метара у оближњем бору, око 33 метра од система за праћење. Ово није место где бисмо иначе гледали, уклањајући неке људске пристрасности и мотивишући систем да поново посматра."

Осим њихове дуговечности, истраживачи нису пронашли значајну разлику у трајању тражења хране или броју посећених цветова између означених и неозначених појединаца. Ови резултати сугеришу да се такве технике могу користити за безбедно праћење пчела током њиховог живота.

Пчеле су ухваћене мрежом и пребачене у лонац за обележавање матице, који обично користе пчелари, а затим имобилисане хладним ваздухом, омогућавајући им безбедно и неинвазивно обележавање.

Систем за праћење је изграђен од доступних јефтиних компоненти и састоји се од камере са глобалним затварачем, блица и Распберри Пи рачунара. Електронски затварач омогућава веома велике брзине затварача, што омогућава да сцена буде осветљена светлошћу блица, а не сунца.


Систем за праћење.
Направио и фотографисао Мајкл Смит

Модел машинског учења је обучен да аутоматски открије ознаку у оквиру слике и научи разлику између стварних ознака и различитих лажних позитивних резултата. Цео систем тада може да открије појаву пчеле у видном пољу камере у реалном времену, или да одбаци лажне позитивне резултате као што је комад полена. Користећи систем способан за откривање пчела у реалном времену, истраживачи могу ручно да траже пчелу и потврде да ли је систем за праћење исправно открио праву пчелу и утврди која је јединка пронађена.

Ричард Комонт, научни директор Тхе Бумблебее Цонсерватион Труст-а, рекао је: „Могућност праћења пчела од лако доступних подручја за исхрану до тешко доступних гнезда даје нам прилику да пронађемо још гнезда. То значи да је много лакше утврдити захтеве за место гнежђења, који се могу узети у обзир приликом конзервације“.

Постоје и нека недовршена побољшања која ће побољшати овај метод. Опсег фото објектива је ограничен линијом вида и 40м када се користи широкоугаони објектив и подразумевани блиц. У тренутном прототипу, означене пчеле се појављују као идентичне беле тачке.

Овај рад је значајно достигнуће, рекао је Ричард Комонц: „Тренутно знамо врло мало о домаћем животу пчела далеко од колонија у заточеништву у лабораторијама – огроман пропуст за ову групу која се смањује.“

Даља истраживања групе ће укључивати коришћење система за праћење за проналажење нових гнезда и обуку модела да препозна између филтера у боји на рефлектујућим ознакама, што ће омогућити да се појединачне означене пчеле идентификују на даљину. Ниска цена система за праћење, као што је овај, могла би проширити аутоматизовано праћење опрашивача како би се затвориле празнине у подацима.


Прочитајте више овде:

Извор информација: britishecologicalsociety.org (18. децембар 2020.)
Извор аутор: Прес служба БЕС
Смер превода: енглески > српски (хрватски)
Квалитет превода: лош (учим да преводим текстове)
Датум објављивања превода: новембар 2021© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com