InfoSbor.com Почетна страница → Помагање новозеландским морским лавовима да олакшају пут кући

Помагање новозеландским морским лавовима да олакшају пут кући

(Пажња! Овај текст је превео неискусни преводилац.
Грешке су могуће.
Извор информација је овде: britishecologicalsociety.org)

Државни универзитет у Мичигену.

Дипломирани студент Вероника Франс креира нови начин да редефинише станиште новозеландских морских лавова. Рад, објављен у часопису Метходс оф Ецологи анд Еволутион, помоћи ће вам да избегнете изненађење да видите морске лавове док шетате шумом.


Новозеландски морски лавови одмарају се у шуми
фото: Jim Fyfe

Докторанткиња Универзитета Мичиген (МСУ) Вероника Франс и њене колеге смислиле су нови начин редефинисања станишта угрожених новозеландских морских лавова суочених са растућом популацијом. Посао ће помоћи да се елиминишу изненађења када се сретнете са морским лавовима у шетњи у шуми или на задњој веранди. То се тамо већ дешава.

Рад је објављен у часопису "Методе екологије и еволуције" за овај месец.

Франс и његове колеге са Новог Зеланда, Немачке и Белгије радили су на повећању количине информација о обрасцима дистрибуције врста како би укључили много више информација које реалније одражавају куда се морски лавови крећу. Менаџери заштите су се дуго жалили да ови модели не одражавају стварност, па би стварање бољег алата могло открити препреке за погодније станиште.

„Једна је ствар за ренџере да посматрају морске лавове на пешчаним плажама, али сасвим друга је да газе кроз шуме у потрази за младунцима морских лавова који се крију испод дрвећа“, рекао је Франс, члан Центра за системску интеграцију и одрживост у Москви. Државни универзитет. "Иако можда не знамо тачно куда ће женке морских лавова на копну отићи, можемо користити моделе да то предвидимо."

Људи су пренели новозеландске морске лавове са копна на оближња острва пре више од 200 година. Процењује се да их је остало 12.000, а новозеландски морски лавови су међу најређим на свету. Напори да се заштите створења су створили довољно велике популације да се врате на копно. Мајке морски лавови штите своје младунчад и пронађени су до 2 км (нешто више од једне миље) у шуми.


Знак преласка морског лава.
фото: Amélie Augé

Иако је дивно видети младунче морског лава испод бора, постоје многе опасности и за животиње и за људе. Њихово потенцијално станиште укључује препреке као што су путеви, ограде за стоку и борове шуме. Морске лавове су овде ударали аутомобили, а убијани су и намерно. Штавише, мајке морских лавова, који теже и до 160 кг (око 350 фунти), жестоко штите своје младунце.

Франс и њене колеге развиле су оквир за интегрисану базу података о моделима дистрибуције врста. Она користи неколико модела да би одредила потребе станишта женки морских лавова и унутрашње кретање – песак, трава и шума у ​​различито доба сезоне, унутрашње воде и друге карактеристике земљишта, као и податке који показују људски утицај – путеви, фарме, куће. . Ови модели су засновани на подацима о праћењу колонија морских лавова на оближњим острвима и у блиској сарадњи са Одељењем за заштиту Новог Зеланда.

Нови Зеланд је био најуспешнији.

„Тренутно постоји само једна званична колонија за размножавање на копну и само неколико других места где су телад рођена, али популације су и даље мале“, рекао је Франс. „Скоро 400 локација изгледа као невероватан потенцијал за светлију будућност ових морских лавова. Сви знаци указују на много више младунаца морских лавова у будућности ако се потрудимо да их поздравимо.”

Мапе које је тим направио доступне су јавности тако да се могу користити за идентификацију потенцијалних опасности и истраживање нових станишта.

Поред Француске, доприносе су дали Амели Ааге, Јим Фифе, Иукиан Зханг, Натхан МцНалли, Хендрик Еделхофф, Ницо Балкенхаал и Јан Енглер. Они су саставили СДМ интегрисану базу података: Побољшање релевантности и корисности модела дистрибуције врста у управљању животном средином.

Овај рад је подржан од стране Одељења за конзервацију Новог Зеланда и других организација.


Датум вести: 15.11.2021
Извор информација: britishecologicalsociety.org
Извор аутор: Прес служба БЕС
Датум објављивања превода: новембар 2021
Смер превода: енглески > српски (хрватски)
Квалитет превода: лош (учим да преводим текстове)© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com