InfoSbor.com Почетна страница → Истражувачите прават „елеци со висока видливост“ за да го следат однесувањето на пчелите

Истражувачите прават „елеци со висока видливост“ за да го следат однесувањето на пчелите

(Внимание! Овој текст е преведен од неискусен преведувач.
Можни се грешки.
Изворот на информацијата е тука: britishecologicalsociety.org)

Тим истражувачи од Универзитетот во Шефилд и The Bumblebee Conservation Trust испробаа нови евтини начини за следење на видовите пчели во ОК со облекување во рефлектирачки елеци со висока видливост. Оваа нова студија ќе биде прикажана на виртуелниот фестивал за екологија на Британското еколошко друштво.


Обележан бумбар со жолта опашка облечен во елек со висока видливост.
Фото: Мајкл Смит

Истражувачите прикачиле рефлектирачки ознаки на седум видови диви пчели и комерцијално развиле британски подвидови на бумбари. Однесувањето на различни пчели во потрага по храна и тродимензионалните патеки на летот на пчелите потоа беа следени со помош на веб-интерфејсот на специјално дизајниран систем за следење во реално време.

Следењето на пчелите во дивината е важен дел од разбирањето на нивната екологија, овозможувајќи им на научниците да го одредат нивното однесување за потрага по храна и навигација, како и нивните преференции за гнездење.

Следењето на популацијата на пчелите во моментов е многу тешко и скапо. Најчесто користените техники како што се хармоничните радари се насочени кон поголеми видови како што се бумбарите кои се доволно големи за да ја поддржат тежината на радарската ознака. Така, постојат неколку непознати во врска со однесувањето на помалите пчелни видови во ОК.

Мајкл Смит, главен автор и компјутерски научник на Универзитетот во Шефилд, рече: „Пронаоѓањето пчела е тешко, а наоѓањето гнезда на диви пчели на прво место е исклучително тешко и одзема многу време, особено за поретки или помалку познати видови. алатката ќе го олесни нивното наоѓање, благодарение на практичен пристап кон овие студии“.

Системот беше успешен во следењето на седум диви видови (над 100 единки) на две полиња во ОК, вклучително и локација со диви цвеќиња на Универзитетот во Шефилд. Ова беше случај за малите видови како што се медоносните пчели и осамените пчели кои сечат лисја. Системот за следење можеше да открие пчели до 40 метри, а ознаките сè уште беа забележливи една недела по распоредувањето. Вистинската рефлектирачка ознака е направена од истата ткаенина како и елеците за велосипеди со висока видливост.


Пчелите биле откриени од системот во рок од 44 минути.
Фото: Мајкл Смит

Рефлектирачките материјали како јакни со висока видливост се корисни бидејќи кога светлината ќе ги погоди, таа се рефлектира назад кон изворот. Така, истражувачите користеле блиц камера за да фотографираат пчела, а пчелата во рефлектирачки елек изгледа како мала светла точка.


Елекот има мал раб кој ви овозможува да ги откриете пчелите и од страна и од предната страна.
Фото: Мајкл Смит

Мајкл Смит за пилот-тестот рече: „Неочекувано најдовме една од нашите бумбари на висина од неколку метри во бор во близина, на околу 33 метри од системот за следење. Ова не е местото каде што вообичаено би гледале, отстранувајќи некои човечки предрасуди и мотивирајќи го системот повторно да набљудува“.

Освен нивната долговечност, истражувачите не откриле значителна разлика во времетраењето на потрагата по храна или бројот на посетени цвеќиња помеѓу означените и необележаните поединци. Овие резултати сугерираат дека таквите техники може да се користат за безбедно следење на пчелите во текот на нивниот живот.

Пчелите беа фатени со мрежа и префрлени во тенџере за обележување на матиците, најчесто користени од пчеларите, а потоа имобилизирани со ладен воздух, овозможувајќи им безбедно и неинвазивно означување.

Системот за следење е изграден од евтини компоненти и се состои од камера со глобална бленда, блиц и компјутер Raspberry Pi. Електронската бленда овозможува многу брзи брзини на блендата, што овозможува сцената да биде осветлена со светлина од блиц наместо од сонцето.


Систем за следење.
Изграден и фотографиран од Мајкл Смит

Моделот за машинско учење беше обучен за автоматско откривање на ознака во рамка на слика и да ја научи разликата помеѓу вистинските ознаки и различните лажни позитиви. Целиот систем потоа може да открие појава на пчела во видното поле на камерата во реално време или да отфрли лажни позитиви како парче полен. Користејќи систем способен за откривање пчели во реално време, истражувачите можат рачно да бараат пчела и да потврдат дали системот за следење правилно открил вистинска пчела и да утврдат кој поединец е пронајден.

Ричард Комонт, научен директор на The Bumblebee Conservation Trust, рече: „Да можеме да ги следиме пчелите од полесните области за потрага по храна до тешко достапните гнезда, ни дава можност да најдеме повеќе гнезда. Ова значи дека е многу полесно да се утврдат барањата за местото на гнездење, кои може да се земат предвид при конзервација “.

Има и некои недовршени подобрувања кои ќе го подобрат овој метод. Опсегот на фотолеќи е ограничен со линијата на видот и 40 метри кога се користи широкоаголен објектив и стандарден блиц. Во сегашниот прототип, означените пчели се појавуваат како идентични бели точки.

Ова дело е значајно достигнување, рече Ричард Комонц: „Во моментов знаеме многу малку за домашниот живот на пчелите далеку од заробените колонии во лабораториите - огромен пропуст за оваа група што се намалува“.

Понатамошното истражување на групата ќе вклучи користење на систем за следење за пронаоѓање нови гнезда и обука на моделот да препознава помеѓу филтри во боја на рефлектирачките ознаки, што ќе овозможи далечински да се идентификуваат поединечните означени пчели. Ниската цена на системите за следење како овој може да го прошири автоматското следење на опрашувачите за да ги затвори празнините во податоците.


Прочитајте повеќе овде:

Извор на информации: britishecologicalsociety.org (18 декември 2020 година)
Извор автор: Прес-служба на БЕС
Насока на превод: англиски> македонски
Квалитет на преводот: слаб (учам да преведувам текстови)
Датум на објавување на преводот: ноември 2021 година© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com