InfoSbor.com Почетна страница → Помагање на морските лавови на Нов Зеланд да го изедначат патот до дома

Помагање на морските лавови на Нов Зеланд да го изедначат патот до дома

(Внимание! Овој текст е преведен од неискусен преведувач.
Можни се грешки.
Изворот на информацијата е тука: britishecologicalsociety.org)

Државниот универзитет во Мичиген.

Дипломиран студент Вероника Франс создава нов начин за редефинирање на живеалиштето на морските лавови од Нов Зеланд. Делото, објавено во списанието Methods of Ecology and Evolution, ќе ви помогне да го избегнете изненадувањето да видите морски лавови додека шетате во шумата.


Морски лавови од Нов Зеланд се одмараат во шумата
Фото: Jim Fyfe

Докторантката на Државниот универзитет во Мичиген (МСУ) Вероника Франс и нејзините колеги смислија нов начин за редефинирање на живеалиштето на загрозените морски лавови од Нов Зеланд наспроти растечката популација. Работата ќе помогне да се елиминираат изненадувањата кога се среќавате со морските лавови на прошетка по шума или на тремот на задниот дел. Тоа веќе се случува таму.

Работата е објавена во списанието „Методи на екологија и еволуција“ за овој месец.

Франс и неговите колеги од Нов Зеланд, Германија и Белгија работеа на зголемување на количината на информации за шемите на дистрибуција на видовите за да вклучат многу повеќе информации што пореално одразуваат каде се движат морските лавови. Менаџерите за зачувување долго време се жалат дека овие модели не ја одразуваат реалноста, така што создавањето на подобра алатка може да открие пречки за посоодветно живеалиште.

„Едно е чуварите да гледаат морски лавови на песочните плажи, но сосема друго е да се движат низ шумите во потрага по мали морски лавови кои се кријат под дрвјата“, рече Франс, член на Центарот за системска интеграција и одржливост во Москва. Државниот универзитет. „Иако можеби не знаеме точно каде ќе одат женските морски лавови на копното, можеме да користиме модели за да го предвидиме тоа“.

Луѓето ги транспортирале морските лавови од Нов Зеланд од копното до блиските острови пред повеќе од 200 години. Се проценува дека останале околу 12.000, а морските лавови од Нов Зеланд се меѓу најретките во светот. Напорите за заштита на суштествата создадоа популации доволно големи за тие да се вратат на копното. Мајките морски лавови ги штитат своите младенчиња и се пронајдени до 2 километри (нешто повеќе од една милја) во шумата.


Знак за премин на морски лав.
Фото: Amélie Augé

Иако е одлично да се види младенче морски лав под бор, постојат многу опасности и за животните и за луѓето. Нивното потенцијално живеалиште вклучува пречки како патишта, огради од добиток и борови шуми. Морските лавови овде биле удирани со автомобили, а биле убиени и намерно. Уште повеќе, мајките на морските лавови, кои тежат до 160 кг (околу 350 фунти), жестоко ги заштитуваат своите младенчиња.

Франс и нејзините колеги ја развија рамката за интегрирана база на податоци за модели на дистрибуција на видови. Таа користи неколку модели за да ги одреди барањата за живеалишта на женските морски лавови и внатрешното движење - песок, трева и шума во различни периоди од сезоната, внатрешни води и други копнени карактеристики, како и податоци кои покажуваат човечко влијание - патишта, фарми, домови. . Овие модели беа засновани на податоци за следење од колонии на морски лавови на блиските острови и во тесна соработка со Одделот за заштита на Нов Зеланд.

Нов Зеланд беше најуспешен.

„Во моментов има само една официјална колонија за размножување на копното и само неколку други места каде што се родени телињата, но популацијата е сè уште мала“, рече Франс. „Речиси 400 локации изгледаат како неверојатен потенцијал за посветла иднина за овие морски лавови. Сите знаци укажуваат на уште многу младенчиња на морски лавови во иднина, ако се потрудиме да ги поздравиме“.

Мапите создадени од тимот се достапни на јавноста за да можат да се користат за да се идентификуваат потенцијалните опасности и да се истражуваат нови живеалишта.

Покрај Франција, придонеси дадоа и Амели Ајџ, Џим Фајф, Јукијан Џанг, Нејтан Мекнали, Хендрик Еделхоф, Нико Балкенхал и Јан Енглер. Тие ја составија интегрираната база на податоци на SDM: Подобрување на релевантноста и корисноста на моделите за дистрибуција на видови во управувањето со животната средина.

Оваа работа е поддржана од Одделот за конзервација на Нов Зеланд и други организации.


Датум на веста: 15.11.2021
Извор на информации: britishecologicalsociety.org
Извор автор: Прес-служба на БЕС
Датум на објавување на преводот: ноември 2021 година
Насока на превод: англиски > македонски
Квалитет на преводот: слаб (учам да преведувам текстови)© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com