InfoSbor.com Начална страница → Световните лидери се споразумяват да спрат обезлесяването и да намалят емисиите на метан

Световните лидери се споразумяват да спрат обезлесяването и да намалят емисиите на метан

(Внимание! Този текст е преведен от неопитен преводач.
Възможни са грешки.
Източникът на информация е тук: www.theguardian.com)

Знаковото споразумение Cop26 ангажира държавите да намалят основните причини за емисиите на CO2. Плюс "края" на авокадото


Борис Джонсън ще представи споразумението за обезлесяване на събитие, на което присъства американският президент Джо Байдън във вторник.
Снимката: Michael Mayhew/Sportsphoto/Allstar

Световните лидери се споразумяха за споразумение за спиране и обръщане на глобалното обезлесяване през следващото десетилетие като част от пакет от няколко милиарда долари за справяне с антропогенните емисии на парникови газове.

Си Дзинпин, Жаир Болсонаро и Джо Байдън са сред лидерите, които ще се ангажират да защитават огромни територии днес на Cop26 в Глазгоу.

Междувременно Байдън ще се опита да подчертае своята зелена репутация, като представи план за действие за контрол на метана като най-ефективния начин за справяне с климатичната криза в краткосрочен план.

Водейки съюз от 90 държави, включително за първи път Бразилия, днес той ще представи нови регулаторни мерки за ограничаване на глобалните емисии на метан с 30% спрямо нивата от 2020 г. до края на десетилетието.

 • Основните производители и потребители на продукти за обезлесяване, включително Индонезия, Китай и Бразилия, включиха имената си в събитието, което има за цел да намали втория по големина източник на емисии на парникови газове.
 • Подробните американски предложения за метан могат да се окажат един от трайните успехи на Cop26 в Глазгоу, където Байдън ще обяви своя план за действие.
 • В понеделник Байдън призова други световни лидери да преминат към чиста енергия и обеща, че САЩ ще „дават с пример“.

Калифорния легализира тревата преди пет години. Защо нелегалният пазар все още процъфтява?


Гласоподавателите в Калифорния подкрепиха инициативата за гласуване за легализация на канабиса през 2016 г.
Снимката: Richard Vogel/AP

Пет години след легализирането на канабиса, Калифорния е пълна с признаци на явно процъфтяваща индустрия.

Но зад бляскавата фасада легализирането на производството на билки остава далеч от спазващия закона и процъфтяващ сектор, на който най-много се надяваха. Всъщност това е бъркотия.

Законът, чрез гласуване на избиратели, беше приет през ноември 2016 г., като по този начин легализира марихуаната за развлечение. Но днес преобладаващата част от пазара остава под земята - около 80-90%, според експерти.

Тъй като този закон от 2016 г., известен като Предложение 64, даде на общините правомощието да забраняват марихуаната, както сметнат за добре, повечето градове и окръзи все още не позволяват продажбата на канабис, което задържа растежа на легалния пазар.

 • Какво друго допринася за просперитета на нелегалния пазар? Собствениците на фирми казват, че високите данъци, ограничените лицензи и скъпите регулаторни разходи са направили легалния пазар недостижим.
 • Как тези, които имат лиценз да продават канабис, остават на повърхността? Засега единственият начин, по който легалните фирми с държавен лиценз могат да твърдят, че могат да останат печеливши, е да останат с единия си крак на незаконния, нелицензиран пазар.

Сенаторът републиканец Джош Хоули е загрижен, че феминизмът е тласнал мъжете към „порнография и видеоигри“.


"Докато левицата може да празнува този упадък на мъжете, аз лично не мога да се присъединя към тях."
Снимката: Reuters

Усилията за справяне с токсичната мъжественост в Съединените щати накараха мъжете да консумират повече порнография и да играят повече видео игри, каза сенаторът от Мисури Джош Хоули в реч пред републиканска група.

Говорейки на Националната конференция по консерватизъм в Орландо, Флорида, Хоули повдигна въпроса за „мъжествеността“, която според него е била критикувана, и насърчи мъжете да се върнат към традиционните мъжки роли.

Привърженик на Доналд Тръмп, за когото е известно, че е вдигнал юмрук в подкрепа на тълпата пред Капитолия на САЩ на 6 януари, изглежда повтаря точките, изразени от хора като Proud Boys, крайно дясна група, която се противопоставя на феминизма и вярва, че мъжете са атакувани от либерали, елити.

„Можем ли да се изненадаме, че след години, когато ни казваха, че те са проблемът, че тяхната мъжественост е проблемът, все повече и повече мъже си тръгват към анклав на безделие, порнография и видеоигри?“ — каза Хоули.

 • Хоули не цитира източници, които да потвърдят, че мъжете са по-склонни да гледат порнография. Въпреки това в понеделник речта му беше препубликувана от десния федералист.
 • Хоули е син на банкер и посещава частно училище, преди да учи в Станфорд и Йейл. Като се има предвид биографията му, той многократно беше изненадан, че се кара на елита и твърди, че говори от името на всички мъже.

В други новини...


Фоторепортер поставя камерата си на земята, за да протестира срещу убийството на колегата си Кардозо в Акапулко.
Снимката: David Guzman/EPA

 • Мексиканските журналисти изразиха безпокойство, след като двама ветерани репортери бяха нападнати в собствените си домове за по-малко от 24 часа, с което броят на загиналите сред медиите стана девет тази година, което вече е повече от осемте смъртни случая, регистрирани през 2020 г.
 • Информаторът на Facebook Франсис Хауген отправи най-силния призив към Марк Зукърбърг да се оттегли като главен изпълнителен директор на своята империя в социалните медии, заявявайки, че бизнесът ще бъде по-добре с лидер, който е фокусиран върху безопасността на потребителите.

Статистика на деня: Почти 1 от 3 републиканци казват, че насилието може да е необходимо, за да "спаси" САЩ


Паметник на мира, заобиколен от скеле на западната фасада на Капитолия на САЩ.
Снимката: Michael Reynolds/EPA

Според анкетата почти една трета от републиканците смятат, че насилието може да е необходимо за „спасяване“ на Съединените щати. Изследователи от Института за изследване на обществената религия с нестопанска цел установиха, че 30% от републиканците са съгласни с твърдението: „Тъй като нещата отидоха толкова далеч, истинските американски патриоти може да се наложи да прибягнат до насилие, за да спасят страната ни“. Сред американците, които смятат, че изборите през 2020 г. са „откраднати“ от Доналд Тръмп, което не е така, 39% смятат, че може да се наложи насилие.

Не пропускайте: Акт II Чувства! Запознайте се с хора, достигнали своя пик на спортна форма - след 50 години


Рич Джоунс на сутрешното си бягане в Йорк. Преди две години, на 54 години, той имаше сериозно наднормено тегло. Сега той е в добра форма и стана по-уверен. "Това промени начина, по който мисля за себе си."
Снимката: Gary Calton/The Guardian

Каква комбинация от фактори кара някой да се бори да тренира във фитнеса, да стане маратонец или да ходи няколко мили на ден след 50-годишна възраст? Мотивацията е трудна и хората са различни, но фактът, че смъртността ви хапе по петите, тревожността на средната възраст, а с нея и желанието за преосмисляне, заедно с прехода от активно родителство или работа на пълен работен ден, може да допринесе. Понякога лекото безпокойство постепенно се превръща в чувство за неотложност. „Имах чувството, че ако не направя нещо скоро, ще бъде твърде късно“, казва Рич Джоунс.

Мониторинг на климата: защо готвачите се отказват от авокадото


Едно авокадо може да изисква 320 литра вода, за да расте.
Снимката: mapodile/Getty Images

От една страна, те са вкусно кремообразни, универсални и страхотни за Instagram. От друга страна, те имат огромен въглероден отпечатък, всеки изисква 320 литра вода, за да расте, и „те са в такова глобално търсене, че вече не са достъпни за коренното население на районите, в които са израснали“, каза Томасина Майерс, съосновател на мексиканската мрежа ресторанти Wahaca. Сега, подобно на други готвачи, Myers създаде алтернатива: жизнено, зелено ястие на основата на гуакамоле, приготвено с боб, зелено чили, лайм и кориандър.

...


Прочетете повече тук:

 • Източник на информация: www.theguardian.com (вторник 2 ноември 2021 г)
 • Автор на източника: Nicola Slawson
 • Направление на превода: английски > български
 • Качество на превода: лошо (уча се да превеждам текстове)
 • Дата на публикуване на превода: ноември 2021 г


© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com