InfoSbor.com Главная страница → Изследователите правят "жилетки с висока видимост", за да проследяват поведението на пчелите

Изследователите правят "жилетки с висока видимост", за да проследяват поведението на пчелите

(Внимание! Този текст е преведен от неопитен преводач.
Възможни са грешки.
Източникът на информация е тук: britishecologicalsociety.org)

Екип от изследователи от Университета в Шефилд и The Bumblebee Conservation Trust са изпробвали нови евтини начини за наблюдение на пчелните видове в Обединеното кралство, като ги обличат в светлоотразителни жилетки с висока видимост. Това ново изследване ще бъде показано на виртуалния екологичен фестивал на Британското екологично дружество.


Маркирана жълтоопаша пчела, облечена в жилетка с висока видимост.
Снимка: Майкъл Смит

Изследователите са прикрепили отразяващи етикети към седем вида диви пчели и търговски развитите британски подвидове пчели. След това поведението на различни пчели в търсене на храна и триизмерните пътеки на полета на пчелите бяха проследени с помощта на уеб интерфейса на специално разработена система за проследяване в реално време.

Проследяването на пчелите в дивата природа е важна част от разбирането на тяхната екология, което позволява на учените да определят тяхното поведение за хранене и навигация, както и техните предпочитания за гнездене.

Проследяването на пчелните популации в момента е много трудно и скъпо. Често използвани техники като хармонични радари са насочени към по-големи видове като пчели, които са достатъчно големи, за да издържат теглото на радарния етикет. По този начин има няколко неизвестни относно поведението на по-малките видове пчели в Обединеното кралство.

Майкъл Смит, водещ автор и компютърен учен в университета в Шефилд, каза: „Намирането на пчела е трудно, а намирането на гнезда на диви пчели на първо място е изключително трудно и отнема много време, особено за по-редки или по-малко известни видове. инструментът ще направи много по-лесно намирането им, благодарение на практическия подход към тези изследвания."

Системата е успешна в наблюдението на седем диви вида (над 100 индивида) в две полеви площадки в Обединеното кралство, включително място за диви цветя в Университета в Шефилд. Такъв беше случаят с дребните видове като медоносните пчели и единичните листорежещи пчели. Системата за проследяване може да открие пчели на разстояние до 40 метра, а етикетите все още могат да бъдат открити седмица след разполагането. Действителният отразяващ етикет е изработен от същата материя като жилетките за велосипеди с висока видимост.


Пчелите бяха открити от системата в рамките на 44 минути.
Снимка: Майкъл Смит

Светлоотразителни материали като якета с висока видимост са полезни, защото когато светлината ги удари, тя се отразява обратно към източника. И така, изследователите са използвали светкавица, за да снимат пчела, а пчелата в светлоотразителна жилетка изглежда като малка ярка точка.


Жилетката има малък перваз, който ви позволява да откривате пчели както отстрани, така и отпред.
Снимка: Майкъл Смит

Майкъл Смит каза за пилотния тест: „Неочаквано открихме една от нашите пчели на височина от няколко метра в бор наблизо, на около 33 метра от системата за проследяване. Това не е мястото, където обикновено бихме търсили, премахвайки някои човешки пристрастия и мотивирайки системата да наблюдава отново."

Освен дълголетието им, изследователите не откриха значителна разлика в продължителността на хранене или броя на посетените цветя между маркирани и немаркирани индивиди. Тези резултати предполагат, че подобни техники могат да се използват за безопасно наблюдение на пчелите през целия им живот.

Пчелите бяха уловени с мрежа и прехвърлени в саксия за маркиране на майката, обикновено използвана от пчеларите, и след това имобилизирани със студен въздух, което им позволяваше да бъдат маркирани безопасно и неинвазивно.

Системата за проследяване е изградена от готови компоненти с ниска цена и се състои от камера с глобален затвор, светкавица и компютър Raspberry Pi. Електронният затвор позволява много бързи скорости на затвора, което позволява сцената да бъде осветена със светлина от светкавица, а не от слънце.


Система за проследяване.
Построен и сниман от Майкъл Смит

Модел за машинно обучение беше обучен да открие автоматично маркер в рамка на изображение и да научи разликата между реални тагове и различни фалшиви положителни резултати. След това цялата система може да открие появата на пчела в зрителното поле на камерата в реално време или да изхвърли фалшиви положителни резултати, като например парче прашец. Използвайки система, способна за откриване на пчели в реално време, изследователите могат ръчно да търсят пчела и да потвърдят дали системата за проследяване правилно е открила истинска пчела и да определят кой индивид е намерен.

Ричард Комонт, научен директор на The Bumblebee Conservation Trust, каза: „Възможността да проследяваме пчелите от лесни за намиране места за хранене до труднодостъпни гнезда ни дава възможност да намерим повече гнезда. Това означава, че е много по-лесно да се установят изисквания към мястото за гнездене, които могат да бъдат взети предвид по време на консервацията.

Има и някои недовършени подобрения, които ще подобрят този метод. Обхватът на фотообектива е ограничен от линията на видимост и 40 м при използване на широкоъгълен обектив и светкавица по подразбиране. В настоящия прототип маркираните пчели се появяват като еднакви бели точки.

Тази работа е значително постижение, каза Ричард Комонц: "В момента знаем много малко за домашния живот на пчелите далеч от колонии в плен в лаборатории - огромен пропуск за тази намаляваща група."

По-нататъшните изследвания на групата ще включват използване на система за проследяване за намиране на нови гнезда и обучение на модела да разпознава между цветни филтри върху отразяващи етикети, което ще позволи на отделните маркирани пчели да бъдат идентифицирани дистанционно. Ниската цена на системи за проследяване като тази може да разшири автоматизирания мониторинг на опрашителите, за да запълни пропуските в данните.


Прочетете повече тук:

- Източник на информация: britishecologicalsociety.org (18 декември 2020 г.)
- Автор на източника: Пресслужба BES
- Направление на превода: английски > български
- Качество на превода: лошо (уча се да превеждам текстове)
- Дата на публикуване на превода: ноември 2021 г© Copyright
AntonInfo.com | InfoSbor.com